Bodtip

5 overbevisende fordeler med magnesium som naturlig testosterontilskudd.

Magnesium, et mineral kjent for sine mange helsefordeler, har historisk sett vært assosiert med god muskelfunksjon, nervefunksjon, og vedlikehold av et sterkt skjelett. I de seneste årene har forskere begynt å utforske dens påvirkning for reguleringen og produksjonen av testosteron. I denne artikkelen skal vi undersøke hva magnesium er, og hva forskningen sier om dens rolle for testosteronnivåene. Avslutningsvis ønsker vi å tilby en guide til hvordan du kan velge riktig produkt, da dette ofte er en utfordring for mange forbrukere. Denne veiledningen gir en omfattende oversikt over magnesium, dens rolle i kroppen, og hvordan du kan navigere i landskapet av magnesiumtilskudd for å finne det som passer best for deg.
Tavle med magnesium skrevet i midten, omgitt av magnesiumrike matvarer som avocado, bananer, nøtter, bønner og grønne blader

Innhold

Hva er magnesium?

Magnesium er et viktig mineral som spiller en avgjørende rolle i over 300 enzymatiske reaksjoner. Disse reaksjonene regulerer blant annet muskelfunksjon, nervefunksjon, blodtrykk og energiproduksjon. I tillegg til dens rolle i metabolske funksjoner, spiller den en viktig rolle i nevrologiske funksjoner, og mangel på dette mineralet kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert muskelspasmer, hjerteproblemer, og mer. Den er også viktig for å opprettholde et sunt immunforsvar og styrke bein. Det meste av magnesium i kroppen finnes i skjelettet, mens resten er i musklene, bløtvev og kroppsvæsker.

Magnesium finnes naturlig i mange matvarer, som grønne bladgrønnsaker, nøtter, frø, fisk, kjøtt og mørk sjokolade . Det er også tilgjengelig som et kosttilskudd i forskjellige former. Mangel på magnesium har en rekke uheldige konsekvenser for kroppens evne til å fungere optimalt, og det er derfor viktig å sørge for at vi får i oss tilstrekkelige mengder av mineralet. Det er estimert at opp mot to tredjedeler av den vestlige befolkningen ikke får i seg tilstrekkelig med magnesium gjennom diett alene (Schwalfenberg & Genuis, 2017).

Les også:
Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Les også:
Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Magnesium og testosteron

I en vitenskapelig artikkel fra 2014, ønsket forskerne å undersøke samspillet mellom magnesium, testosteron og intens fysisk aktivitet. Utøvere som deltok i intens fysisk aktivitet og som mottok magnesiumtilskudd viste økte testosteronnivåer, forbedret muskelstyrke og funksjonell kraft. Tilsvarende resultater ble observert hos unge deltakere med magnesiumtilskudd og trening. Hos eldre menn ble det funnet en sterk positiv sammenheng mellom magnesiumnivåer og totalt testosteron, uavhengig av ulike faktorer. En pilotstudie blant eldre menn med lavt magnesiumnivå viste at tilskudd av magnesiumsulfat hindret reduksjon i totalt testosteron, sammenlignet med placebogruppen. Eksperimentelle studier på dyr antyder også at magnesiumtilskudd forbedrer steroidogeniske enzymer i den mannlige gonadale systemet (Maggio et al., 2014).

I et studie fra 2011 ble effekten av magnesium på testosteronnivåer utforsket blant eldre menn. Studiet, som inkluderte 399 menn over 65 år, viste at magnesiumnivåene hadde en sterk og positiv sammenheng med totalt testosteron. Etter å ha justert for ulike faktorer som alder, BMI og andre helsevariabler, forble denne relasjonen signifikant. Dette tyder på at magnesium kan spille en nøkkelrolle i i opprettholde testosteronnivåene og forbedre fysisk funksjon, spesielt hos eldre individer (Maggio et al., 2011).

I et studie fra 2010, ønsket forskere å undersøke hvordan tilskudd av magnesium påvirket fritt og totalt testosteron. Studiet involverte tre grupper: en stillesittende kontrollgruppe som mottok magnesiumtilskudd, taekwondo-utøvere som trente regelmessig og mottok magnesiumtilskudd, og taekwondo-utøvere som trente regelmessig uten magnesiumtilskudd. Testosteronnivåer ble målt på ulike tidspunkter: i hvile før tilskudd, etter utmattelse før tilskudd, i hvile etter tilskudd og etter utmattelse etter tilskudd. De viktigste funnene fra studien inkluderer:

1. Nivåene av fritt plasma testosteron økte betydelig etter utmattelse, både før og etter magnesiumtilskudd, sammenlignet med hvilenivåene. Trening alene førte også til en økning i testosteronnivåene sammenlignet med den stillesittende kontrollgruppen.

2. Tilsvarende økninger ble observert for nivåene av totalt testosteron, med den høyeste økningen ble sett i taekwondo-gruppen som både trente regelmessig og tok magnesiumtilskudd.

3. Magnesiumtilskudd syntes å forsterke økningen i testosteronnivåene som ble indusert av trening. Kombinasjonen av trening og magnesiumtilskudd resulterte i de høyeste testosteronnivåene.

Generelt antyder studien at tilskudd av magnesium, kan føre til økte nivåer av både fritt og totalt testosteron. Denne økningen er mer fremtredende hos personer som driver med fysisk aktivitet. Disse funnene understreker de potensielle prestasjonsfremmende effektene av magnesiumtilskudd på testosteronnivåer (Cinar et al., 2010).

Dosering og bivirkninger

Den daglige anbefalte doseringen av magnesium er på 410-420 mg for menn, og 320-360 mg for kvinner (Holmer et al., 2023). Dette inkluderer inntak av magnesium fra drikke, kosttilskudd og mat.

Normalområdet for konsentrasjon av magnesium i blodplasma er 0,71–0,94 mmol/L (Tazmini, 2023). Overdreven inntak av magnesium kan lede til såkalt hypermagnesemi, hvor magnesiumkonsentrasjonen er på over 0,94 mmol/L. Symptomer på for høyt magnesiumkonsentrasjon kan være diare, svimmelhet, hjerterytmeforstyrrelser og lavt blodtrykk.

Dersom kroppen har en for lav konsentrasjon av magnesium i blodet, altså under 0,5 mmol/L, kalles dette hypomagnesemi. Symptomer på hypomagnesemi inkluderer muskelsvakhet, muskelkramper og hjerterytmeforstyrrelser.

Hva er vitamin D?

Hvilken rolle har solskinnsvitaminet for reguleringen av testosteronnivåene?

Hva er vitamin D?

Hvilken rolle har solskinnsvitaminet for reguleringen av testosteronnivåene?

Forskjellige typer magnesium

Det finnes forskjellige former for magnesiumtilskudd, hver med sine unike egenskaper og fordeler. Å forstå forskjellene kan hjelpe individer å velge den beste typen for deres spesifikke behov. Her er en kort oversikt over noen av de mest populære magnesiumformene og deres hovedegenskaper:"

1. Magnesium L-Threonate: Denne formen for magnesium er kjent for å krysse blod-hjerne-barrieren effektivt. Dette gjør det til et utmerket valg for forbedring av kognitive funksjoner og hukommelse.

2. Magnesium Glycinate: Dette magnesiumet er bundet til aminosyren glycine. Glycine aktiverer GABA, en neurotransmitter i hjernen som bidrar til avslapping. Magnesium Glycinate hjelper derfor med å holde hjernen i en rolig tilstand.

3. Magnesium Taurate: Bundet med taurin, en annen aminosyre, er denne formen av magnesium spesielt gunstig for hjerte- og kardiovaskulær helse. Den kombinerer magnesiums hjerteavslappende egenskaper med taurins hjertebeskyttende effekter.

4. Magnesium Malate: Dette magnesiumet er bundet til eplesyre, en naturlig fruktsyre. Det er kjent for sin høye biotilgjengelighet og kan være spesielt nyttig for dem som lider av kronisk tretthet og muskelsmerter.

5. Magnesium Citrate: Dette magnesiumet er bundet til sitronsyre. Den er kjent for sin høye biotilgjengelighet og lakserende effekt, og brukes ofte til behandling av forstoppelse.

Kjøpeguide for magnesium

Når det gjelder valg av kosttilskudd, spesielt magnesium, kan det ofte være utfordrende å navigere i den overveldende mengden alternativer tilgjengelig på markedet. Ulike former, merker, priser og kvaliteter kan gjøre valgprosessen komplisert. Likevel, ved å være informert om hva man skal se etter, kan man gjøre en mer kunnskapsrik beslutning som reflekterer ens individuelle behov og preferanser. Her er noen faktorer å vurdere når man velger et magnesiumtilskudd:

1. Tilsetningsstoffer og fyllstoff. Hva passer for min situasjon og bruksområde? Sjekk hvilket stoff magnesium er bundet til. Som skrevet tidligere er det flere ulike typer med forskjellige egenskaper i kroppen. Noen individer kan være sensitive for bestemte ingredienser.

2. Kapsler eller piller? Noen foretrekker kapsler da de kan være lettere å svelge, mens piller kan tilby en lengre oppløsningstid i magen.

3. Hvor kommer råmaterialet fra? Noen foretrekker magnesium hentet fra naturlige kilder som sjøvann, mens andre kan være like fornøyde med syntetisk produsert magnesium.

4. Er produktet NON-GMO? GMO er planter, dyr, og mikroorganismer hvor den genetiske sammensetningen er endret gjennom gen- eller celleteknologi. Norge har en restriktiv politikk når det gjelder genmodifisert mat.

5. Hvilken dose inneholder kosttilskuddet? Det er viktig å vite hvor mye magnesium hver dose gir for å sikre riktig inntak.

6. Bio-tilgjengelighet: Hvor godt kroppen absorberer magnesium kan variere avhengig av hvilken type du velger. Noen former for magnesium kan ha høyere biotilgjengelighet enn andre.

7. Pris og merkevare: Mens pris ikke alltid indikerer kvalitet, er det en god ide å undersøke merkevarens omdømme og kundeanmeldelser.

8. Allergiinformasjon: For de som har følsomhet eller allergi mot bestemte stoffer, er det viktig å sørge for at produktet ikke inneholder allergener.

9. Er produktet testet av en uavhengig tredjepart? Det gir en ekstra trygghet å vite at produktet er kvalitetssikret av en nøytral part.

10. Miljøpåvirkning: Hvor bærekraftig er produksjonen av produktet? Vurder om emballasjen er resirkulerbar eller om selskapet har noen miljøvennlige praksiser.

Life Extension, Magnesium L-Threonate, 90 veganske kapsler.

Life Extensions er en pålitelig aktør i kosttilskuddsmarkedet og alle produktene er NON-GMO. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart i lab
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.8 rating (25501)

Solaray, Magnesium Glysinat, 350 mg, 240 veganske kapsler.

Solaray er kjent som et av de beste merkene i markedet for kosttilskudd. God kvalitet, prisgunstig og tilbyr et bredt spekter av ulike varer. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart i lab
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.8 rating (25501)

KAL, Magnesium Taurate+, 200mg, 180 tabletter.

KAL Vitamins er en anerkjent og veletablert aktør som ble stiftet i 1932. De tilbyr et bredt spekter av ulike kosttilskudd til en billig pris, uten å ofre kvalitet. Hva du ser, er hva du får. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart i lab
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Organisk
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.9 rating (29396)

Life Extension, Magnesium Citrate, 100 mg, 100 Vegetariske kapsler.

Life Extensions er en pålitelig aktør i kosttilskuddsmarkedet og alle produktene er NON-GMO. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart i lab
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
4.8 rating (12472)

Jigsaw Health, Magnesium Malate, 100 mg, 120 Vegetariske kapsler.

Jigsaw Health er en voksende og seriøs aktør i markedet for kosttilskudd. Selskapet er stiftet av den velkjente fitness-influenseren Thomas DeLauer. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart i lab
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
4.8 rating (116)

Referanser

1. Schwalfenberg, G. K., & Genuis, S. J. (2017). The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo), 2017, 4179326. Hentet fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/

2. Helsenorge. (2021). Treng eg kosttilskot? Helsenorge.no. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/sma-grep-for-et-sunt-kosthold/trygg-bruk-av-kosttilskudd/

3. Miljødirektoratet. (2023). Genmodifiserte organismer (GMO) Hentet fra: https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/arter-naturtyper/gmo/genmodifiserte-organismer

4. Holmer, B., Shkayeva, M., Neri, L., & Milazzo, N. (2023). Magnesium. Examine.com. Hentet fra https://examine.com/supplements/magnesium/

5. Maggio, M., De Vita, F., Lauretani, F., Nouvenne, A., Meschi, T., Ticinesi, A., Dominguez, L. J., Barbagallo, M., Dall’Aglio, E., & Ceda, G. P. (2014). The Interplay between Magnesium and Testosterone in Modulating Physical Function in Men. International Journal of Endocrinology, 2014. Hentet fra: https://www.hindawi.com/journals/ije/2014/525249/

6. Cinar, V., Polat, Y., Baltaci, A. K., & Mogulkoc, R. (2010). Effects of Magnesium Supplementation on Testosterone Levels of Athletes and Sedentary Subjects at Rest and after Exhaustion. Biol Trace Elem Res, 140, 18-23. Hentet fra https://wikigimnasio.com/wp-content/uploads/Effects-of-Magnesium-Supplementation-on-Testosterone.pdf

7. Tazmini, Kiarash: hypermagnesemi i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 16. oktober 2023 fra https://sml.snl.no/hypermagnesemi

8. Maggio, M., Ceda, G. P., Lauretani, F., Cattabiani, C., Avantaggiato, E., Morganti, S., Ablondi, F., Bandinelli, S., Dominguez, L. J., Barbagallo, M., Paolisso, G., Semba, R. D., & Ferrucci, L. (2011). Magnesium and anabolic hormones in older men. International journal of andrology. Hentet fra https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2605.2011.01193.x

Bodtip

Vitenskapelig innsikt i helseoptimalisering.
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen i våre artikler en kun for utdannings- og informasjonsmål, og er ikke ment for medisinsk rådgivning, diagnostisering eller behandling.
© 2024 Bodtip. All rights reserved.