Bodtip

Sink: Supermineralet for testosteronnivåene.

Ønsker du å øke testosteronnivåene? Da kan det være lurt å forstå hva sink er og hvilken rolle den spiller for kroppen. Sink er i dag en populær ingrediens i ulike "testoboostere" på markedet, og antageligvis av god grunn. I denne artikkelen skal vi forklare hva sink er og undersøke hvordan den påvirker testosteronnivåene. Videre skal vi undersøke dens effekt på hormonell og seksuell helse. Avslutningsvis skal vi diskutere viktige punkter man bør vurdere, før man eventuelt supplementerer med sink.

Innhold

Hva er sink?

Sink er et viktig mineral som påvirker ulike biologiske funksjoner i kroppen. Noen av funksjonene innebærer vekst og utvikling, immunforsvaret, vedlikehold av hud og hår, syn og repdouksjon. Kroppen inneholder omtrent 3 prosent sink, men vi behøver kun mikrodoser av sink i daglig kost(Kofstad & Pedersen, 2023)

Sink er ofte brukt som kosttilskudd i forskjellige «testoboostere», og det er antageligvis av god grunn. Det er bred konsensus i det vitenskapelig miljøet at sink har en betydelig virkning på reguleringen av hormoner, og at sinkmangel derfor har en korrelasjon med reduserte testosteronnivåer. I en metanalyse ble det også funnet at depresjon var forbundet med lave sinknivåer i blodet. Det er studier som viser at supplementering av sink kan bidra til å redusere symptomer av depresjon (Swardfager et al., 2013).

Gode mattkilder til sink er kjøtt, meieriprodukter og grove kornvarer. Biotilgjengeligheten er derimot større ved inntak av animalske produkter. Veganere eller vegeterianere står derfor i faresonen for sinkmangel og anbefales et høyere daglig inntak.

Sink og testosteron

Betydningen av sink for testosteronnivåene har vært forsket på i flere tiår. I en studie publisert i "Nutrition" i 1996, fant forskere en korrelasjon mellom sinkmangel og serum testosteronnivåer, blant menn fra 20 til 80 år. Etter tilskudd med sink over en seks måneders periode, økte testosteronnivåene betydelig (Prasad et al., 1996). Testosteronet synker 1-2% årlig etter man er fylt ca. 35 år. Det er antatt at sinkmangel har delvis skyld i dette.

I et studie fra 2006, ønsket forskere å undersøke hvordan sink påvirket brytere som undergikk intens trening. Bryterne ble gitt 3mg/kg sink sulfat daglig i 4 uker, i tillegg til en normal diett. Forskerne ønsket å måle verdiene av forskjellige skjoldbruskkjertelhormoner og testosteronnivåer. Målingen ble gjort i hvilende og stressende tilstand, både før og etter supplementeringen av sink.

Intens trening over tid kan resultere i det som kalles overtrening. Overtrening er utelukkende en negativ ting som fører til en rekke uheldige konsekvenser, som blant annet hormonell ubalanse og fysiske skader. Resultatene fra studiet, viste at totaltestosteron og fritt testosteron var signifikant høyere etter supplementering av sink. Det ble konkludert at sink kan ha betydelig innvirkning på atletisk ytelse (Kilic et al., 2006).

Les også:
Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Les også:
Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Sink og seksuell helse

Effektene av sink på vår seksuelle helse er veldokumenterte. Sink har en signifikant innvirkning på regulering av libido, spermproduksjon, og vedlikehold av sekundære seksuelle karakteristikker. Studier viser at manglende sinknivåer kan lede til redusert spermproduksjon og motilitet. En studie i "Journal of Reproduction & Fertility" rapporterte at menn med lavere sinknivåer i sæden hadde en redusert evne til å befrukte egg.

Sink spiller også en viktig rolle for helsen til prostata ved at den reduserer betennelse i kroppen, og forhindrer konverteringen av enzymet 5-alpha-reductate til dihydrotestosteron(DHT). Det er tenkt at økte nivåer av DHT i prostata kan lede til økt størrelse og potensielt kreft. Noen studier har vist at sink kan beskytte mot prostatakreft, selv om mekanismene fortsatt blir studert. En teori er at sink kan hemme celledelingen av kreftceller i prostata (Costello & Franklin, 2011)

Dosering og bivirkninger

Dosering av sink varierer fra 5-45 milligram. I noen tilfeller er dosen høyere (Solomon, 2023).

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på 7 milligram for kvinner og 9 milligram for menn (Lande, 2020). Dersom du ikke har sinkmangel er det usannsynlig at du vil oppleve noen fordeler ved supplementering. Overdrevet inntak av sink kan lede til kobber- og jernmangel, og svekket immunforsvar (Solomon, 2023).

Ulike typer sink

Når du kjøper sinktilskudd, er det vanlig å se at sinken er kombinert med en annen ingrediens. Dette gjøres for å forbedre dens biotilgjengelighet eller oppnå spesifikke helsefordeler. Disse sekundære ingrediensene kan inkludere aminosyrer, sitronsyre eller andre mineraler. Noen vanlige former for sink i kosttilskudd inkluderer:

1. Sinkglukonat: Kjent for sin mildhet mot magen.

2. Sinkcitrat: Trodd å ha god biotilgjengelighet og er også mild for magen.

3. Sinkpikolinat: Ofte anbefalt for sin høye absorpsjonsrate.

4. Sinksulfat: Generelt billigere, men kan være mindre lett absorbert og kan være hard for magen.

5. Sinkoksid: Ofte brukt i salver for hudtilstander; mindre vanlig i kosttilskudd grunnet lavere biotilgjengelighet.

6. Sinkorotat: Bundet med orotinsyre; antatt å ha god biotilgjengelighet.

7. Sinkacetat: Brukes i pastiller og ofte anbefalt for forkjølelse; generelt godt absorbert.

8. Sinkmonometionin: Ofte bundet med aminosyren metionin; vanlig i over-the-counter-tilskudd grunnet høy biotilgjengelighet.

9. Sinkaskorbat: Kombinert med askorbinsyre (vitamin C); ofte funnet i immunforsterkende tilskudd.

10. Sinkkelat: Bundet til en kelerende agent for å hjelpe med absorpsjon.

Les også:
Hva er magnesium?

Hvilken sammenheng har magnesium med testosteronnivåene?

Les også:
Hva er magnesium?

Hvilken sammenheng har magnesium med testosteronnivåene?

Kjøpeguide for sink

Når det gjelder valg av kosttilskudd, spesielt sink, kan det ofte være utfordrende å navigere i den overveldende mengden alternativer tilgjengelig på markedet. Ulike former, merker, priser og kvaliteter kan gjøre valgprosessen komplisert. Likevel, ved å være informert om hva man skal se etter, kan man gjøre en mer kunnskapsrik beslutning som reflekterer ens individuelle behov og preferanser. Her er noen faktorer å vurdere når man velger et sinktilskudd:

1. Tilsetningsstoffer og fyllstoff. Hva passer for min situasjon og bruksområde? Sjekk hvilket stoff sink er bundet til. Som skrevet tidligere er det flere ulike typer med forskjellige egenskaper i kroppen. Noen individer kan være sensitive for bestemte ingredienser.

2. Kapsler eller piller? Noen foretrekker kapsler da de kan være lettere å svelge, mens piller kan tilby en lengre oppløsningstid i magen.

3. Hvor kommer råmaterialet fra? Noen foretrekker zinc fra naturlige kilder, mens andre kan være like fornøyde med syntetisk produsert sink.

4. Er produktet NON-GMO? GMO er planter, dyr, og mikroorganismer hvor den genetiske sammensetningen er endret gjennom gen- eller celleteknologi. Norge har en restriktiv politikk når det gjelder genmodifisert mat.

5. Hvilken dose inneholder kosttilskuddet? Det er viktig å vite hvor mye sink hver dose gir for å sikre riktig inntak.

6. Bio-tilgjengelighet: Hvor godt kroppen absorberer sink kan variere avhengig av hvilken type du velger. Noen former for zinc kan ha høyere biotilgjengelighet enn andre.

7. Pris og merkevare: Mens pris ikke alltid indikerer kvalitet, er det en god ide å undersøke merkevarens omdømme og kundeanmeldelser.

8. Allergiinformasjon: For de som har følsomhet eller allergi mot bestemte stoffer, er det viktig å sørge for at produktet ikke inneholder allergener.

9. Er produktet testet av en uavhengig tredjepart? Det gir en ekstra trygghet å vite at produktet er kvalitetssikret av en nøytral part.

10. Miljøpåvirkning: Hvor bærekraftig er produksjonen av produktet? Vurder om emballasjen er resirkulerbar eller om selskapet har noen miljøvennlige praksiser.

Life Extension, Sink, 50 mg, 90 veganske kapsler.

Life Extensions er en pålitelig aktør i kosttilskuddsmarkedet og alle produktene er NON-GMO. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart i lab
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.8 rating (20194)

NOW Foods, Sink, 50 mg, 250 tabletter.

NOW Foods er anerkjent for sin forpliktelse til kvalitet og er samtidig et prosgunstig alternativ. De tilbyr et bredt utvalg av produkter som varierer fra vitaminer og mineraler, til essensielle oljer og spesialtilpassede helsekostprodukter. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart i lab
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.7 rating (32715)

Referanser

1. Kofstad, P. K., & Pedersen, B. (2023). Sink - ernæring. Store Medisinske Leksikon. Hentet fra https://sml.snl.no/sink_-_ern%C3%A6ring

2. Solomon, T. (2023). Zinc. Examine.com. Hentet fra https://examine.com/supplements/zinc/

3. Lande, B. (2020). Sink - ernæring. Store Medisinske Leksikon. Hentet fra https://sml.snl.no/sink_-_ern%C3%A6ring

4. Kilic, M., Baltaci, A. K., Gunay, M., Gökbel, H., Okudan, N., & Cicioglu, I. (2006). The effect of exhaustion exercise on thyroid hormones and testosterone levels of elite athletes receiving oral zinc. Neuro Endocrinology Letters. Hentet fra https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16648789/

5. Costello, L. C., & Franklin, R. B. (2011). Zinc is decreased in prostate cancer: an established relationship of prostate cancer! JBIC Journal of Biological Inorganic Chemistry, 16, 3–8. Hentet fra https://doi.org/10.1007/s00775-010-0736-9

6. Prasad, A. S., Mantzoros, C. S., Beck, F. W., Hess, J. W., & Brewer, G. J. (1996). Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition, 12(5), 344-348. Hentet fra https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089990079680058X

7. Swardfager, W., Herrmann, N., Mazereeuw, G., Goldberger, K., Harimoto, T., & Lanctôt, K. L. (2013). Zinc in Depression: A Meta-Analysis. Biological Psychiatry, 74(12), 872-878. Hentet fra https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2013.05.008
Maksimale resultater, minimal tidsbruk.
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen i våre artikler en kun for utdannings- og informasjonsmål, og er ikke ment for medisinsk rådgivning, diagnostisering eller behandling.
© 2023 Bodtip. All rights reserved.