Bodtip

Ashwagandha som naturlig testosterontilskudd.

Ashwagandha, en gammel urt med en rik historie i ayurvedisk medisin, har i de siste årene blitt stadig mer populær som et naturlig middel for ulike helseplager. Kjent for sine tilpasningsegenskaper, er ashwagandha en kraftig urt som har blitt brukt i århundrer for å fremme generell helse og velvære. I denne artikkelen skal vi se nærmeree på dens potensielle fordeler for testosteron og muskelfunksjon. Videre skal vi diskutere dosering og bivirkninger, samt en kjøpeguide for de ulike formene av ashwagandha på markedet i dag.
Ashwagandha i ulike former: røtter, kapsler, pulver og blader på en skjærefjøl

Innhold

Hva er Ashwagandha?

Ashwagandha, vitenskapelig kjent som Withania somnifera, er en liten busk med opprinnelse fra Sør-Vest Asia og deler av Afrika. Navnet oversettes til "lukt av hest" på sanskrit, og det har vært antatt i tradisjonell medisin at den bidrar til økt styrke og vitalitet.

Ashwagandha er klassifisert som en tilpasningsplante, noe som betyr at den hjelper kroppen med å tilpasse seg stressfaktorer og opprettholde balanse. Den har en lang historie med bruk i tradisjonell indisk medisin (ayurveda) som en foryngende urt og blir høyt verdsatt for sin evne til å øke vitaliteten, støtte immunsystemet og fremme generell velvære.

Ashwagandha har også potensielle antioksidative og antiinflammatoriske egenskaper (Lopresti et al., 2019).

Ashwagandha, muskelfunksjon og testosteron

Blant alle de individuelle ingrediensene man typisk finner i ulike naturlige testosterontilskudd, er ashwagandha et av dem med flest og sterkest bevis for dens positive effekt på testosteronnivåene (Smith, 2020). Ashwagandha kan hjelpe å øke muskelmasse, hastighet, muskelstyrke, og maksimalt oksygenopptak hos unge menn (Sandhu et al., 2010) (Wankhede et al., 2015).

En av de fascinerende sidene ved ashwagandha er dens potensielle innflytelse på testosteronnivået. Testosteron er et hormon som spiller en avgjørende rolle for muskelfunksjon, og noen studier antyder at tilskudd av ashwagandha kan bidra til å øke testosteronnivåene. Det er noen studier som tilsier at Ashwagandha potensielt kan stimulere utskillelsen av såkalt gonadotropin-releasing hormone (GnRH) og dermed stimulere sekresjonen av testosteron fra Leydig-cellene.

I en nylig randomisert kontrollert studie undersøkte Sachin Wankhede og medarbeidere effekten av ashwagandha-rotekstrakt på muskelstyrke og testosteronnivåer hos unge menn som trener med motstand. Over åtte uker fikk en gruppe deltakere 300 mg ashwagandha-rotekstrakt to ganger daglig, mens en annen gruppe fikk placebo. Ashwagandha-gruppen opplevde betydelig økning i muskelstyrke, med en økning på 46,0 kg i benkpress og 14,5 kg i beinøvelser, sammenlignet med placebo-gruppen. I tillegg økte testosteronnivåene betydelig med 96,2 ng/dL i ashwagandha-gruppen. Dette indikerer at ashwagandha-supplementering kan være gunstig for å øke muskelstyrke og testosteronnivåer hos unge menn som driver med motstandstrening (Wankhede et al., 2015).

Les også:
Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Les også:
Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Ashwagandha og seksuell helse

Ashwagandha er kjent for dens potensielle evne til å forbedre seksuell helse. I en pilotstudie fra 2013 ble Ashwagandha-rotekstrakt undersøkt for sin påvirkning på menn med oligospermi (lav sædkvalitet). Førtiseks menn med oligospermi ble delt inn i to grupper: en som fikk Ashwagandha-rotekstrakt (675 mg/dag i 90 dager) og en placebogruppe. Etter 90 dager viste de som fikk Ashwagandha en betydelig økning på 167% i sædceller, 53% i sædvolum og 57% i spermbevegelighet, mens placebogruppen viste minimale forbedringer. Behandlingen med Ashwagandha forbedret også hormonnivåene betydelig sammenlignet med placebo. Dette indikerer Ashwagandhas potensial i behandlingen av oligospermi og mannlige fertilitetsproblemer (Ambiye et al., 2013).

Dosering og bivirkninger

Standard dosering av ashwagamdja er 600 mg daglig delt på to doser. Doseringen i ulike studier varierer fra 120-5000 mg rotekstrakt (Nault, 2023).

Kvaliteten av ashwagandha kan fastsettes ved innholdet av såkalte "withanolides". Kliniske studier har undersøkt effekten av ulike konsentrasjoner fra 1.5% til 35% "withanolides" (Nault, 2023).

Les også: Hva er Tongkat Ali?

Tongkat Ali er en annen kraftig urt med potensielle fordeler på testosteronnivåene. Les mer om hvorfor.

Les også:
Hva er Tongkat Ali?

Tongkat Ali er en annen kraftig urt med potensielle fordeler på testosteronnivåene. Les mer om hvorfor.

Kjøpeguide for Ashwagandha

Når det gjelder valg av kosttilskudd, spesielt ashwagandha, kan det ofte være utfordrende å navigere i den overveldende mengden alternativer tilgjengelig på markedet. Ulike former, merker, priser og kvaliteter kan gjøre valgprosessen komplisert. Likevel, ved å være informert om hva man skal se etter, kan man gjøre en mer kunnskapsrik beslutning som reflekterer ens individuelle behov og preferanser. Her er noen faktorer å vurdere før man kjøper et produkt:

1. Tilsetningsstoffer og fyllstoff. Hva passer for min situasjon og bruksområde? Noen individer kan være sensitive for bestemte ingredienser.

2. Kapsler, tabletter eller pulver? Noen foretrekker kapsler da de kan være lettere å svelge, mens piller kan tilby en lengre oppløsningstid i magen.

3. Hvor kommer råmaterialet fra? Noen foretrekker ashwagandha fra naturlige og organiske råvarer.

4. Er produktet NON-GMO? GMO er planter, dyr, og mikroorganismer hvor den genetiske sammensetningen er endret gjennom gen- eller celleteknologi. Norge har en restriktiv politikk når det gjelder genmodifisert mat.

5. Hvilken dose inneholder kosttilskuddet? Det er viktig å vite hvor mye ashwagandha hver dose gir for å sikre riktig inntak.

6. Bio-tilgjengelighet: Hvor godt kroppen absorberer ashwagandha kan variere avhengig av hvilken type du velger. Noen former for magnesium kan ha høyere biotilgjengelighet enn andre.

7. Pris og merkevare: Mens pris ikke alltid indikerer kvalitet, er det en god ide å undersøke merkevarens omdømme og kundeanmeldelser.

8. Allergiinformasjon: For de som har følsomhet eller allergi mot bestemte stoffer, er det viktig å sørge for at produktet ikke inneholder allergener.

9. Er produktet testet av en uavhengig tredjepart? Det gir en ekstra trygghet å vite at produktet er kvalitetssikret av en nøytral part.

10. Miljøpåvirkning: Hvor bærekraftig er produksjonen av produktet? Vurder om emballasjen er resirkulerbar eller om selskapet har noen miljøvennlige praksiser.

Gaia Herbs, Ashwagandha rotekstrakt, 350 mg, 120 veganske kapsler.

Gaia Herbs er pålitelig og kjent for sine organiske og rene ingredienser. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart 
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.7 rating (1201)

Life Extensions, Optimalisert Ashwagandha, 125 mg, 60 veganske kapsler.

Life Extensions er en pålitelig aktør i kosttilskuddsmarkedet og alle produktene er NON-GMO. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart 
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.6 rating (8339)

NOW Foods, Standardisert Ashwagandha rotekstrakt , 450 mg, 180 veganske kapsler.

Life Extensions er en pålitelig aktør i kosttilskuddsmarkedet og alle produktene er NON-GMO. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart 
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.6 rating (20271)

Referanser

Smith, S. J., Lopresti, A. L., Teo, S. Y. M., & Fairchild, T. J. (2020). Examining the Effects of Herbs on Testosterone Concentrations in Men: A Systematic Review. Advances in Nutrition. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33150931/

2. Sandhu, J.S., Shah, B., Shenoy, S., Chauhan, S., Lavekar, G.S., & Padhi, M.M. (2010). Effects of Withania Somnifera (Ashwagandha) and Terminalia Arjuna (Arjuna) on Physical Performance and Cardiorespiratory Endurance in Healthy Young Adults. International Journal of Ayurveda Research, 1, 144–149. Hentet fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2996571/

3. Nault, D. og Jantz, K. (2023). Ashwagandha. Examine.com. Hentet fra https://examine.com/supplements/ashwagandha/

4. Lopresti, A.L., Drummond, P.D., & Smith, S.J. (2019). A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania Somnifera) in Aging, Overweight Males. American Journal of Men's Health, 13, 1557988319835985. Hentet fra https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1557988319835985

5. Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: A randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12, 43. Hentet fra https://doi.org/10.1186/s12970-015-0104-9

6. Lazarev, A., & Bezuglov, E. (2021). Testosterone Boosters Intake in Athletes: Current Evidence and Further Directions. Endocrines, 2, 109–120. Hentet fra https://doi.org/10.3390/endocrines2020011
Maksimale resultater, minimal tidsbruk.
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen i våre artikler en kun for utdannings- og informasjonsmål, og er ikke ment for medisinsk rådgivning, diagnostisering eller behandling.
© 2023 Bodtip. All rights reserved.