Bodtip

Fadogia Agrestis: En plante som potensielt kan øke testosteronnivåene.

Populariteten av naturlige kosttilskudd har økt som et alternativ til å optimalisere egen helse. Fadogia Agrestis, er en plante som har fanget oppmerksomheten til forskere, og blitt mye diskutert på sosiale medier. Den er i likhet med Tongkat Ali, påstått å ha en rekke positive effekter på testosteronnivåer. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva Fadogia Agrestis er og hvorvidt den har en effekt på testosteronnivåer. Videre skal vi diskutere vurderinger man bør ta, dersom man har bestemt seg for å konsumere planten og ønsker å kjøpe et produkt.

Innhold

Hva er Fadogia Agrestis?

Fadogia Agrestis er en plante med opprinnelse fra Vest-Afrika, spesielt Nigeria. Den har en rik historie i tradisjonell afrikansk medisin. Røttene og stenglene har vært brukt som naturlig medisin mot ulike helseproblemer, spesielt relatert til seksuell dysfunksjon og hormonell helse (Kumsa et al., 2021). De siste årene har interessen for planten økt, hovedsakelig grunnet dens påståtte positive effekter på testosteronnivåer. FA har også vært mye diskutert på sosiale medier og av profiler som Dr. Andrew Huberman.

Fadogia Agrestis inneholder en rekke aktive forbindelser som bidrar til de potensielle helsefordelene. Disse forbindelsene inkluderer alkaloider, saponiner, flavonoider og fenolforbindelser (Yakubu et al., 2012). Noen av disse forbindelsene har dokumenterte antioksidant- og betennelsesdempende egenskaper, noe som antyder at de kan ha en effekt på hormonell balanse og generell helse.

Forskningen på Fadogia Agrestis er fortsatt i en tidlig fase, og flere av studiene er gjort på rotter. Det er riktignok noen studier som har gitt grunn til optimisme, men det behøves fortsatt mer forskning om sikkerhet og ikke minst på mennesker.

Fadogia Agrestis som testosterontilskudd

Flere studier gjort på dyr har gitt lovende resultater som indikerer at FA potensielt kan øke testosteronnivåene. En studie utført på hannrotter observerte en betydelig økning i testosteronnivåene etter behandling med ekstrakt fra FA (Yakubu et al., 2012). En annen studie som involverte hannrotter viste en imponerende økning på opptil 125% i testosteronnivåene etter behandling av ekstrakt fra FA (Akanni et al., 2015). Det er likevel viktig å merke seg at funn fra dyrestudier ikke nødvendigvis kan overføres direkte til menneskelige forhold.

Utover sin potensielle påvirkning av testosteronnivåene, har Fadogia Agrestis også vekket interesse for sine potensielle effekter på kognitiv funksjon og seksuell helse. Spesifikke forbindelser innenfor Fadogia Agrestis antas å besitte nevrobeskyttende egenskaper, som potensielt kan bidra til forbedret kognitiv funksjon og hukommelse (Yakubu et al., 2012).

Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Fadogia Agrestis og seksuell helse.

I tradisjonell medisin har Fadogia Agrestis vært brukt i behandling mot seksuell dysfunksjon, noe som har ført til forskning på dens effekter i dette området. Noen dyrestudier har antydet at FA forbedrer seksuell helse og ytelse (Osegbo et al., 2014). Det er imidlertid viktig å understreke at ytterligere forskning er nødvendig for å fastslå de nøyaktige effektene på menneskelig seksuell helse.

I tillegg til de nevnte potensielle effektene har noen studier utforsket tilleggsfordeler med Fadogia Agrestis-tilskudd. For eksempel rapporterte en studie publisert i Journal of Medicine and Medical Sciences at hannrotter behandlet med Fadogia Agrestis-ekstrakt viste ikke bare økte testosteronnivåer, men også forbedret testikkelvekt og spermieantall (Akanni et al., 2015). Med andre ord, så ledet supplementeringen av FA til økt størrelse på testiklene i hannrotter. Til tross for at funnene er lovende og vekker optimisme, er det viktig å huske at resultater fra dyrestudier ikke nødvendigvis vil gi samme effekt på menneskelig fysiolog.

Videre har noen dyrestudier antydet at Fadogia Agrestis-ekstrakt kan ha en positiv innvirkning på humør og energinivåer. En studie publisert i Nigerian Journal of Physiological Sciences indikerte at Fadogia Agrestis-ekstrakt førte til forbedret utforskende atferd, redusert angst og økt bevegelsesaktivitet hos behandlede rotter (Yakubu et al., 2012). Disse observasjonene kan tyde på potensielle humørforbedrende og energigivende effekter hos mennesker, selv om ytterligere forskning er nødvendig for å validere disse påstandene.

Viktige hensyn før man starter med Fadogia Agrestis

Til tross for det lovende potensialet til Fadogia Agrestis, er det flere viktige faktorer å ta i betraktning:

1. Begrenset forskning: Det nåværende forskningsgrunnlaget for Fadogia Agrestis er begrenset. I skrivende stund er det ingen rapporterte studier på mennesker. Det behøves derfor mer omfattende og pålitelige studier for å bekrefte effektivitet, sikkerhet og dosering.

2. Dosering og bivirkninger. Siden det ikke er noen menneskelige studier tilgjengelig, er det heller ingen måte å fastslå sikkerhet og dosering (Nguyen & Frank, 2022). 

3. En god regel er å alltid konsultere med legen før man konsumerer et kosttilskudd. Individer reagerer forskjellig på kosttilskudd og du bør forsikre at beslutningen er logisk gitt din individuelle helsestatus. Genetisk sammensetning, livsstil og generell helse spiller en rolle i hvordan kroppen reagerer på kosttilskudd. Har du bestemt deg for å ta Fadogia Agrestis, kan det være lurt å ta blodprøver.

Fadogia Agrestis og doping

T/E-ratio er den viktigste parameteren som undersøkes i dopinganalyser for å avdekke misbruk av testosteron. Til forberedelsen av denne artikkelen, fant vi ingen studier som har fokusert på Fadogia Agrestis og T/E-ratio. Dette er ingen overraskelse, siden det heller ikke er noen studier gjennomført på mennesker. Det er ikke kjent om Fadogia Agrestis bryter med dopingbestemmelsene av den Internasjonale Olympiske Komiteen.

Les også:
Hva er Ashwagandha?

Ashwagandha er i likhet med Tongkat Ali også en kraftig urt med flere potensielle helsefordeler. Les mer om dens påvirkning på testosteronnivåene.

Les også:
Hva er Ashwagandha?

Ashwagandha er en kraftig urt med flere potensielle helsefordeler. Les mer om dens påvirkning på testosteronnivåene ved å trykke på knappen under.

Kjøpeguide for Fadogia Agrestis

Før du kjøper Fadogia Agrestis bør du tenke over følgende:

1. Er produktet non-GMO? GMO er planter, dyr og mikroorganismer hvor den genetiske sammensetningen er endret gjennom gen- eller celleteknologi(Miljødirektoratet, 2023) Norge har en restriktiv politikk når det gjelder genmodifisert mat.

2. Dobbeltsjekk hva produktet faktisk inneholder.

3. Tilsetningsstoffer og fyllstoff. Noen individer kan være sensitive for bestemte ingredienser.

4. Kapsler eller pulver?

5. Hvor kommer råmaterialet fra?

6. Hvilken dose inneholder kosttilskuddet? Det er viktig å vite hvor mye Fadogia Agrestis hver dose gir for å sikre riktig inntak.

7. Bio-tilgjengelighet: Hvor godt kroppen absorberer Fadogia Agrestis kan variere basert på kapsler eller pulver.

8. Pris og merkevare: Mens pris ikke alltid indikerer kvalitet, er det en god ide å undersøke merkevarens omdømme og kundeanmeldelser.

9. Allergier: For de som har følsomhet eller allergi mot bestemte stoffer, er det viktig å sørge for at produktet ikke inneholder allergener.

10. Er produktet testet av en uavhengig tredjepart? Det gir en ekstra trygghet å vite at produktet er kvalitetssikret av en nøytral part.

11. Miljøpåvirkning: Hvor bærekraftig er produksjonen av produktet? Vurder om emballasjen er resirkulerbar eller om selskapet har noen miljøvennlige praksiser.

EVLution Nutrition, Fadogia Agrestis, 600 mg, 30 Veggie Capsules

Evolution Nutritrion har et pålitelig rykte i kosttilskuddsmarkedet og har en rekke gode vurderinger. Opplev de potensielle fordelene for deg selv ved å benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr ferdig fortolling og kjapp levering.
  • 100% NON-GMO
  • Testet av uavhengig tredjepart i lab
  • Inneholder ikke spor av soya
  • Glutenfri
  • Vegan
  • Verifisert i laboratorium
4.8 rating (291)

Referanser

1. Kumsa DB, Ahmed IA, Lemma T. (2021). Traditional uses and pharmacological properties of Fadogia agrestis: A review. Journal of Herbal Medicine, 27, 100457.

2. Yakubu, M. T., Akanji, M. A., & Oladiji, A. T. (2005). Aphrodisiac potentials of the aqueous extract of Fadogia agrestis (Schweinf. Ex Hiern) stem in male albino rats. Asian Journal of Andrology, 7(4), 399-404. Hentet fra https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-7262.2005.00052.x

3. Yakubu MT, Akanji MA, Oladiji ATEffects of oral administration of aqueous extract of Fadogia agrestis (Schweinf. Ex Hiern) stem on some testicular function indices of male rats. J Ethnopharmacol.(2008-Jan-17) Hentet fra https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874107005296

4. Miljødirektoratet. (2023). Genmodifiserte organismer (GMOer). Hentet fra https://www.environment.no/topics/genetically-modified-organisms-gmos/

5. Nguyen, K., & Frank, K. (2022). Fadogia agrestis. Examine.com. Hentet fra https://examine.com/supplements/fadogia-agrestis/

Bodtip

Vitenskapelig innsikt i helseoptimalisering.
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen i våre artikler en kun for utdannings- og informasjonsmål, og er ikke ment for medisinsk rådgivning, diagnostisering eller behandling.
© 2024 Bodtip. All rights reserved.