Bodtip

Fenugreek som naturlig testosterontilskudd.

Fenugreek, eller bukkehornkløver på norsk, er en urteplante som har blitt brukt i tradisjonell medisin og matlaging i århundrer. Den er kjent for sine mange helsefordeler og er særlig interessant på grunn av sin mulige påvirkning på testosteronnivåer hos menn.
Ashwagandha i ulike former: røtter, kapsler, pulver og blader på en skjærefjøl

Innhold

Hva er Fenugreek?

Fenugreek, vitenskapelig kjent som Trigonella foenum-graecum og på norsk ofte referert til som bukkehornkløver, er en urteplante som har en lang historie med bruk både som en kulinarisk ingrediens og i tradisjonell medisin. Planten har sitt opphav i regionen rundt middelhavet og har blitt dyrket og verdsatt i mange kulturer over hele verden.

Fenugreek-planten har karakteristiske treflikede blader og små hvite blomster som utvikler seg til bukkehornformede frø, derav navnet "bukkehornkløver". Disse frøene, som er de mest brukte delene av planten, har en karakteristisk smak og aroma som kan minne om lønnesirup. Dette gjør dem til en populær ingrediens i forskjellige retter, spesielt i det indiske og midtøstlige kjøkkenet.

I tillegg til sin bruk i matlaging har fenugreek lenge blitt anerkjent for sine potensielle helsefordeler. Tradisjonell medisin har brukt fenugreek for en rekke formål, inkludert å øke melkeproduksjonen hos ammende mødre, støtte fordøyelsen, og muligens til og med påvirke hormonelle nivåer hos menn. Disse helsefordelene har ført til økt interesse for fenugreek som et kosttilskudd, spesielt innen helse- og treningsmiljøer.

I de kommende seksjonene vil vi utforske fenugreeks potensielle innvirkning på testosteronnivåer og andre helsefordeler mer grundig, og vi vil også se på resultatene fra vitenskapelige studier som har undersøkt denne urtens effekter.

Fenugreek og testosteron

Blant alle de individuelle ingrediensene man typisk finner i ulike naturlige testosterontilskudd, er Fenugreek et av dem med flest og sterkest bevis for dens positive effekt på testosteronnivåene (Lazarev & Bezuglov, 2021).

I en systematisk kunnskapsoppsummering fra 2021, analyserte forskere seks studier for å undersøke effekten av fenugreek-frøekstrakt på testosteronnivåene. Fire av de seks studiene rapportere økte totale testosteronnivåer etter tilskudd med fenugreek, og to studier rapportere ingen signifikant effekt. Tre av fire studier fant også positive effekter på fritt testosteron (Smith et al., 2020).

I et 12 ukers studie ble det undersøkt hvordan 600mg fenugreek-frøekstrakt påvirket testosteronnivåene blant menn som hadde enten overvekt eller fedme. Studiet inkluderte 120 menn mellom alderen 43 til 70 år. Resultatene viste at totale testosteronnivåer økte med 12,2%, sammenlignet med en nedgang på 6,1% i placebogruppen (Smith et al., 2020).

I et annet studie undersøkte forskerne effekten av Fenugreek-frøekstrakt på testosteronnivåene blant 60 friske menn mellom alderen 18 til 35 år. Deltakerne ble delt inn i to grupper, den ene tok 600 mg daglig, og placebogruppen tok placebo i 8 uker. Begge gruppene gjennomgikk et styrkeprogram. Resultatene fra studiet viste en signifikant økning på 98.7% i fritt testosteron i Fenugreek-gruppen, sammenlignet med 48.8% i placebogruppen. Det ble derimot ikke funnet en signifikant forskjell i totalt testosteron mellom gruppene (Wankhede et al., 2015).

Les også:
Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Les også:
Hva er testosteron?

Hvilken rolle har testosteron for ulike kroppslige funksjoner. Hva kan jeg gjøre for å øke testosteronnivåene?

Fengureek og seksuell helse

I et randomisert og placebokontrollert studie fra 2016, undersøkte forskere effekten av 600mg daglig i 12 uker på friske menn. Resultatene viste forbedret seksuell funksjon, som i denne sammenhengen betyr antall morgenereksjoner og økt samleiefrekvens. Blant gruppen som mottok tilskudd, økte totale testosteronnivåer fra 12,3 ± 4,4 til 13,8 ± 5,1 nmol/L. Fritt testosteron økte fra 241,0 ± 68,9 til 264,8 ± 78,9 pmol/L (Rao et al., 2016).

Dosering og bivirkninger

Menn som ønsker å øke testosteronnivåene eller forbedre libido, kan vurdere å ta mellom 500-600 mg av en standardisert fenugreek-formulering på daglig basis.

Fenugreek kan konsumeres på en rekke ulike måter. For eksempel kan det brukes i te, matlaging, olje, pulver, kapsler eller bare spise frøene. Å spise frø eller fenugreek-mel har positiv effekt på reguleringen av blodsukkernivået i diabetikere.

Les også: Hva er Tongkat Ali?

Tongkat Ali er en annen kraftig urt med potensielle fordeler på testosteronnivåene. Les mer om hvorfor.

Les også:
Hva er Tongkat Ali?

Tongkat Ali er en annen kraftig urt med potensielle fordeler på testosteronnivåene. Les mer om hvorfor.

Kjøpeguide for Fenugreek

Når det gjelder valg av kosttilskudd, spesielt Fenugreek, kan det ofte være utfordrende å navigere i den overveldende mengden alternativer tilgjengelig på markedet. Ulike former, merker, priser og kvaliteter kan gjøre valgprosessen komplisert. Likevel, ved å være informert om hva man skal se etter, kan man gjøre en mer kunnskapsrik beslutning som reflekterer ens individuelle behov og preferanser. Her er noen faktorer å vurdere før man kjøper et produkt:

1. Tilsetningsstoffer og fyllstoff. Hva passer for min situasjon og bruksområde? Noen individer kan være sensitive for bestemte ingredienser.

2. Kapsler, tabletter eller pulver? Noen foretrekker kapsler da de kan være lettere å svelge, mens piller kan tilby en lengre oppløsningstid i magen.

3. Hvor kommer råmaterialet fra? Noen foretrekker Fenugreek fra naturlige og organiske råvarer.

4. Er produktet NON-GMO? GMO er planter, dyr, og mikroorganismer hvor den genetiske sammensetningen er endret gjennom gen- eller celleteknologi. Norge har en restriktiv politikk når det gjelder genmodifisert mat.

5. Hvilken dose inneholder kosttilskuddet? Det er viktig å vite hvor mye Fenugreek hver dose gir for å sikre riktig inntak.

6. Bio-tilgjengelighet: Hvor godt kroppen absorberer Fenugreek kan variere avhengig av hvilken type du velger. Noen former kan ha høyere biotilgjengelighet enn andre.

7. Pris og merkevare: Mens pris ikke alltid indikerer kvalitet, er det en god ide å undersøke merkevarens omdømme og kundeanmeldelser. Se etter produkter som spesifiserer innholdet av fenusider for å sikre at du får en effektiv dose.

8. Allergiinformasjon: For de som har følsomhet eller allergi mot bestemte stoffer, er det viktig å sørge for at produktet ikke inneholder allergener.

9. Er produktet testet av en uavhengig tredjepart? Det gir en ekstra trygghet å vite at produktet er kvalitetssikret av en nøytral part.

10. Miljøpåvirkning: Hvor bærekraftig er produksjonen av produktet? Vurder om emballasjen er resirkulerbar eller om selskapet har noen miljøvennlige praksiser.

11. Er produktet Testofen-patentert? De fleste studiene inkluderer tilskudd av "Testofen", som er en unik og standardisert konsentrasjon av virkestoffet "fenusider". Testofen er patentert og inneholder 50% fenusider. Alle produktene i guiden nedenfor er Testofen-verifisert.

NOW Foods, Fenugreek, 500 mg, 250 veganske kapsler.

NOW Foods er anerkjent for sin forpliktelse til kvalitet og er samtidig et prosgunstig alternativ. De tilbyr et bredt utvalg av produkter som varierer fra vitaminer og mineraler, til essensielle oljer og spesialtilpassede helsekostprodukter. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart 
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.6 rating (3738)

Nature's Way, Fenugreek frø, 610 mg, 320 veganske kapsler.

NOW Foods er anerkjent for sin forpliktelse til kvalitet og er samtidig et prosgunstig alternativ. De tilbyr et bredt utvalg av produkter som varierer fra vitaminer og mineraler, til essensielle oljer og spesialtilpassede helsekostprodukter. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart 
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.7 rating (1201)

Solaray, Fenugreek, 620 mg, 180 veganske kapsler.

Solaray er en pålitelig aktør på markedet og oppfyller kriteriene nevnt ovenfor. Dersom du ønsker å kjøpe, kan du benytte bestillingsknappen nedenfor. Denne vil ta deg til iHerb.com, som tilbyr kjapp levering og ferdig fortolling.
 • 100% NON-GMO
 • Testet av uavhengig tredjepart 
 • Inneholder ikke spor av soya
 • Glutenfri
 • Vegan
 • Verifisert i laboratorium
4.5 rating (594)

Referanser

1. Smith, S. J., Lopresti, A. L., Teo, S. Y. M., & Fairchild, T. J. (2020). Examining the Effects of Herbs on Testosterone Concentrations in Men: A Systematic Review. Advances in Nutrition. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33150931/

2. Rao, A., Steels, E., Inder, W. J., Abraham, S., & Vitetta, L. (2016). Testofen, a Specialised Trigonella Foenum-Graecum Seed Extract Reduces Age-Related Symptoms of Androgen Decrease, Increases Testosterone Levels and Improves Sexual Function in Healthy Aging Males in a Double-Blind Randomised Clinical Study. Aging Male Off. J. Int. Soc. Study Aging Male, 19, 134–142.

3. Wankhede, S., Mohan, V., & Thakurdesai, P. (2015). Beneficial effects of fenugreek glycoside supplementation in male subjects during resistance training: A randomized controlled pilot study. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(43). Hentet fra

4. Lazarev, A., & Bezuglov, E. (2021). Testosterone Boosters Intake in Athletes: Current Evidence and Further Directions. Endocrines, 2, 109–120. Hentet fra https://doi.org/10.3390/endocrines2020011

5. Patel, K. (2023, October 20). Fenugreek. Examine.com. Hentet fra https://examine.com/supplements/fenugreek/

Bodtip

Vitenskapelig innsikt i helseoptimalisering.
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen i våre artikler en kun for utdannings- og informasjonsmål, og er ikke ment for medisinsk rådgivning, diagnostisering eller behandling.
© 2024 Bodtip. All rights reserved.